RelatieconflictEen relatieconflict kan een bron van stress zijn. Of het nu een conflict is binnen je huwelijk, of met een familielid, vriend of collega, het kan je danig bezighouden en je functioneren sterk beïnvloeden.


Je gezondheid


Je gezondheid kan er onder gaan lijden. Je gaat bijvoorbeeld te veel of te weinig eten of drinken.


Er komt een passiviteit over je of je gaat je juist lusteloos gedragen.


Allerlei kwaaltjes, zonder aanwijsbare oorzaak, komen tevoorschijn. Hoofdpijn, buikpijn, slapeloosheid zijn wel de bekendste symptomen van zo'n stress.


Conflicten in een relatie hoeven zich niet altijd te uiten. Soms blijven zij onbesproken en worden weggedrukt. Een onnozel voorval kan de druppel vormen, die de emmer doet overlopen. Dit kan dan een onredelijk en agressief gedrag tot gevolg hebben.


Laat het zo ver nooit komen!

Todd Ruthman:
"De dingen die je met elkaar gemeen hebt maken een relatie aangenaam, de kleine verschillen maken haar interessant."


Tips


  1. Wees open binnen je relatie met anderen. Geef duidelijk je grenzen aan en marchandeer daar niet mee. Accepteer dat een ander er verschillend over kan denken.
  2. Neem je tijd om een ander goed te leren kennen. Geef een ander de ruimte zichzelf te zijn en dat te kunnen tonen zonder negatieve op- of aanmerkingen.
  3. Meestal is een directe aanpak van een conflict te prefereren boven uitstel en zeker boven zwijgen. Soms is het wenselijk dat een derde persoon aanwezig is om te duiden en om de communicatie vlot en effectief te laten verlopen.
  4. Veel meningsverschillen berusten op aannames en minder op feiten. Door samen de feiten op een rijtje te zetten, klaart de lucht alweer op en zijn jullie een ervaring rijker.
  5. Veel mensen hebben er moeite mee om oude gewoontes los te laten. Ook als die gewoontes binnen de relatie voor onrust zorgen.


    Goede gesprekken en een positieve opstelling kunnen helpen zo'n gewoonte om te vormen tot een acceptabel gedrag binnen de relatie.


Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: