Druk, druk, drukDe tijd


De tijd is schaars. Tenminste dat denken veel mensen.

Zij komen tijd tekort en dat maakt ze onrustig in hun hoofd. Gespannen staan zij in het 'jachtige' leven van alledag.


Maar is tijd echt schaars? Nee, de meeste mensen gaan er slordig mee om. Vaak hebben deze mensen het gevoel dat zij geleefd worden.


Zij zijn de regie kwijt.

Zij willen alles meemaken, overal bereikbaar zijn, aan allerlei zaken meedoen, enz. En dan kom je energie en tijd tekort.


Organisatie


Als je zorgvuldig met je tijd omgaat, betekent dat dat je er de regie over hebt. Jij bepaalt wat je met je tijd wilt doen. Je plant je tijd in: timemanagement.


Je moet niet verbaasd zijn dat je zelfs tijd over hebt. De dingen die je nu doet, doe je intenser. Je bent je bewust van het belang van zaken. Je ervaart wat bepaalde mensen voor je betekenen. En bovenal je handelt in rust.

Rabindranath Tagore:
"Hij die te lang bezig is met goed te doen, vindt geen tijd om goed te zijn."


Tips


  1. Concentratie op het essentiële is het geheim van een ontspannen en geslaagde levenswijze.
  2. Je tijdsindeling zou uit de volgende drie blokken kunnen bestaan: ongeveer 60% voor geplande activiteiten (je dagplan), ongeveer 20% voor onverwachte activiteiten (afleiders), en ongeveer 20% voor spontane en sociale activiteiten (creatieve tijd).
  3. Kies voor tech-apparaten die voorzien in je behoeften en nuttig zijn voor je werk. Waar jij de baas over bent.

    Deze apparaten zorgen ervoor, dat je meer tijd aan voor jou belangrijke zaken kunt besteden. Win/win.

  4. Breng een taak eerst tot een goed einde, voordat je met de volgende taak begint.
  5. Stel zaken niet uit, anders kijk je al snel tegen een berg werk aan. Je weet dan niet waar je moet beginnen en je stelt weer uit. Zo ontstaat een vicieuze cirkel, die je veel onrust bezorgt.
  6. Zorg dat je bij het plannen van taken rekening houdt met een tijdmarge. Op die manier weet je zeker dat je de taak binnen de vastgelegde tijd afkrijgt.
  7. Deel je tijd op je werk in voor zaken die je op routine kunt doen en voor zaken die denkwerk vergen. De laatste groep heeft beduidend meer tijd en energie nodig.

Terug naar boven
Je bevindt je op de site:


Pensatore sites


Angst:Burn-out:Coachen:Ontspannen:Stress:Zelfkennis:Zelfvertrouwen:Interessante sites: